Z jakiego powodu pożądane byłoby gotować na parze?

3 czerwca, 2022
Gotowanie na parze jest teraz coraz bardziej modną odmianą gotowania. Niesie ono za sobą mnogość drogocennych zalet, szczególnie zdrowotnych.Główną zaletą gotowania na parze jest to, iż dzięki temu tworzone jedzenie nie traci witamin oraz wartości odżywczych.

gotowanie szparagów

Autor: Thermomix

Nawet jeżeli szykujemy zdrowe jedzenie, przykładowo warzywa, to gotując je w zwykły rodzaj pomnijmy, że najcenniejsze witaminy oraz minerały pozostają w wodzie, którą w następnej kolejności wylewamy. Jeżeli chcemy jeść istotnie zdrowo, oraz przy tym nasycać się wybornym smakiem oraz wyrazistym kolorem przyrządzanych potraw, to wskazane jest zdecydować się na gotowanie na parze (zwłaszcza, że obecnie w sklepach można zamówić takie gadżety jak tutaj. Przykładowo, gotując ziemniaki w wodzie, tracą one aż 70 procent kwasu askorbinowego, w przypadku potasu, ziemniaki duszone tradycyjne mają go mniej aż o 50 procent, a gotowanie na parze powoduje, że jest go mniej zaledwie o 6 procent. Różnica jest więc istotnie wielka. Gotowanie na parze powoduje, że potrawy, jakie przygotowujemy są o wiele zdrowsze, gdyż dają organizmowi więcej wartościowych witamin oraz minerałów. Duszenie w wodzie wypłukuje wiele wartościowych witamin, nie jedynie potas, lecz także żelazo, wapń lub magnez.

Aktualnie bez kłopotu odnajdziemy przeróżne typy garnków, które są oddane do gotowania na parze, takich jak na przykład parowar, który jest urządzeniem niezwykle wielofunkcyjnym. W parowarze zdołamy od razu przygotować parę przeróżnych potraw, bo ma on parę poziomów, przykładowo 2 czy też 3.

Zajmują Cię różnego typu specjalistyczne artykuły? Więc kliknij tutaj naprawa webasto i przeczytaj nasze nowe teksty na ten temat. Liczymy na Twoją ocenę.

To sprawia, że sporządzanie posiłków jest znacznie szybsze – więcej propozycji. Innym akcesorium do gotowania na parze jest sitko bambusowe, które nakłada się na zwykły garnek. Jest ono odporne na nadzwyczaj wysokie temperatury i naturalnie okaże się pożyteczne w naszej kuchni.

Gotowanie na parze nie jest wcale trudne i czasochłonne, czasem może zająć nawet mniej czasu niż gotowanie w wodzie. Jeżeli nie wiemy jak wiele czasu dusić poszczególne warzywa, ryż albo kaszę, to wiadomości na ten temat bezsprzecznie odkryjemy w Internecie. W sieci odszukamy również fascynujące przepisy na potrawy gotowane na parze, chociaż nie tylko. Jeśli interesują nas nietypowe potrawy to polecamy fondue, czyli potrawę, która przygotowywana jest z roztopionego sera i białego wina.

Brak komentarzy

Możliwość komentowania jest wyłączona.