Czym jest żywność poddana procesowi liofilizacji? Przez kogo jest ona stosowana? Jak przedstawiają się jej zalety?

Lipiec 16, 2019
Ludzie wymyślili już sporo sposobów na konserwowanie żywności w taki sposób, by można było dłużej przechowywać pokarm. Mniej znaną metodą jest liofilizacja. Na czym polega? Kiedy takie jedzenie się sprawdza?

przejażdzka rowerowa
Autor: Mike Gifford
Źródło: http://www.flickr.com
Liofilizowanie to konserwowanie żywności, które ma pozbawia żywność większości wody, znajdującej się w niej. Proces taki jest wykonywany przy pomocy bardzo niskiego ciśnienia. Żywność jest mrożona, a następnie suszona, przez co dostaje się artykuł, jaki wytrzymuje bardzo długo nawet w ciężkich warunkach. Żywność taka nie psuje się chociażby pod wpływem ciepła. By takie pożywienie było zdatne do spożycia, trzeba je zalać wrzątkiem. Jest gotowe szybciej, niż jakbyśmy chcieli spożyć na przykład produkt suszony. Do tego artykuły takie ważą mniej, niż pierwotnie, dlatego właśnie znalazły dobre zastosowanie choćby jako wojskowy prowiant.

Jeżeli po przeczytaniu tego tekstu uważasz, że warto byłoby szerzej poznać ten temat, to ponadto zerknij tutaj środki gaśnicze.

A w jakich sytuacjach jeszcze stosowana jest żywność poddawana liofilizacji – żywność liofilizowana?

Wspomniana mała waga takiego pożywienie spowodowała, że jest stosowana wszędzie tam, gdzie waga ma spore znaczenie. Przykładem są alpiniści, albo ogóle ludzie, którzy chodzą po górach. Tego typu osoby chcą możliwie najbardziej odciążyć bagaż tak, by pokonywanie dłuższego dystansu było łatwiejsze.

Zaciekawiły Cię treści zawarte w naszym poście? Odczuwasz jednak niedosyt? Więc zapraszamy do następnej strony – kliknij tutaj (https://www.boro-laser.com.pl/k60,podziekowania.html) i przenieś się tam.

Osoby zawodowo zajmujące się aktywnością sportową muszą się odpowiednio odżywiać. Natomiast liofilizacja to metoda, która nie pozbawia produktów tak ważnych składników, jak witaminy albo mikroelementy.

Dlatego zdarza się, że sportowcy również używają takie produkty, gdy utrudniony jest dostęp do określonych artykułów, a należy przyjąć konkretną porcję białek czy węglowodanów.

Brak komentarzy

Możliwość komentowania jest wyłączona.